„Minőség az, ami egyetlen.”
Németh László

Erasmus + Kassai látogatás

erasmus_+_kassai_latogatas

Iskolánk, a "Schola Europa Akadémia" Középiskola az idei tanévtől sikeres partnerségi pályázat keretén belül együttműködik cseh, szlovák és finn iskolákkal. A pályázat célja, hogy a részt vevő országok egymás tanintézményeit meglátogatva szakmai tapasztalatcserét valósítsanak meg az országok kulturális hagyományainak megismerésén keresztül a különböző mediális és multimediális eszközöket és eszközrendszereket felhasználva.

Az első úti célunk Kassa volt.

Petrányi Réka élménybeszámolója

Kassai útam Számomra ez egy rendkívüli utazás volt, örülök hogy volt lehetőségem erre. Megismerkedhettem különböző nemzetiségek diákjaival. Saját osztálytársaimat is sikerült jobban meg ismernem. Sajnos nem vagyok annyira jó az angol nyelvben, de sikerült beszélnem néhány tanulóval ami boldoggá tett. Az első nap amikor Kassa város központjában volt a túravezetés láthattam az óváros nevezetességeit és egyéb főbb látványosságait. Az iskolai programokon belül pedig nagyobb betekintést kaptunk, hogy az iskola milyen rendkívüli felszerelésekkel rendelkezik. Sikerült megismerkednem új számítógépes programokkal. Szinte minden nap volt kinti program amit nem csak a helyszín, feladat miatt élveztem hanem azért is mert a helyszínekhez utaznunk kellett és azáltal még többet láthattam a városból. Az egyik helyszínen lehetőségünk volt egy rendes élő forgatást megtekinteni, ahol nem csak a folyamatot hanem a felszereléseket is megnézhettük. A feladatokat csoportban kellett elvégeznünk, ami a közöttünk lévő kapcsolatokat erősítette és láthattuk melyik csoport hogyan oldja vagy dolgozza fel az adott feladatot. Nagyon tetszett még hogy a diákok külön programokat szerveztek délutánokra, amiknek révén közelebb kerülhetünk egymáshoz és még jobban megismerhettük egymást. Ebből a programokból a lézerharc tetszett a legjobban, amin részt vettem. Úgy érzem ez az egy hét nagyon jó lehetőséget biztosított arra, hogy megismerhessem egy másik ország kultúráját és új barátokra tehessek szert a résztvevő országok diákjai közül és még osztálytársaimat is jobban megismerhessem.

Petrányi Réka
Mozgókép- és animációkészítő tanuló

erasmus_+_kassai_latogatas_2

"A digitális világ kalandorai"

Gratulálunk iskolánk 13. évfolyamos, pedagógiai és családsegítő munkatárs szakképzésben tanuló hallgatóinknak, akik eredményesen szerepeltek a Digitális Témahét 2017 tanári pályázatán! Mózes Emese (jobbra) projekttervét mintaértékűként tüntették ki. A projekt középpontjában a konfliktusok és azok kezelése áll. Horváth Dorottya (balra) kiemelt pályázatot mondhat a magáénak, ami "A digitális világ kalandorai" címet viseli.

Felkészítő tanár: Tóth-Mózer Szilvia

Hamarosan mindkét projektterv és projektportfólió elérhető lesz a Nemzeti Köznevelési Portálon.

digitalis-vilag-kalandorai

Okostelefonos geolokációs alkalmazásokkal ismerkedtek 13. évfolyamos pedagógiai és családsegítő szakirányos hallgatóink a Városligetben.

A CamWeather alkalmazással időjárásadatokkal fűszerezett "képeslapot" készítettek a Hősök terén, majd az Actionbound alkalmazással küldetéseket teljesítettek és feladványokat oldottak meg a korábban készített, a város nevezetességeit bemutató néhány audióguide-ra támaszkodva. Az iskolába visszavezető utat RunKeeper alkalmazással vették fel, amely mérte a megtett utat, a sebességet és rögzítette a mozgásuk nyomvonalát. Néhány hallgató még arra is kísérletet tett, hogy mozgásával mintát rajzoljon a Napozóréten. Visszafelé felfedezhették, hogy útjukat Munzee-k (titkos QR-kód matricák) szegélyezik lépten-nyomon.

geolokacios-seta

"Nekem ilyen élmény a Digitális Témahét" - Tóth-Mózer Szilvia és Rencsényi Beatrice beszámolója

digitalis_temahte-kollazs

A Schola Europában érettségizett, 13. évfolyamos OKJ-s képzésben résztvevő, pedagógiai asszisztens és családsegítő szakirányon tanuló hallgatókkal kapcsolódtunk be a Digitális Témahétbe.

A tantárgyi integráció jelentette az első kihívást, hiszen általában a tanár magányos harcos, egyedül tart órát, és sokszor csak az órán, ötletszerűen teszi fel a kérdést: hol tartanak más tantárgyból, mi az, amit már tudnak, mire lehet támaszkodni, mit lehet elvárni, milyen más tárgy anyagával lehetne összefüggéseket feltárni. Ha két tárgyat is van szerencsénk tanítani, akkor már trükközhetünk azzal, hogy ide-oda utalásokat helyezünk el, de ez nagyjából olyan a projekt szempontjából, mint egyedül pingpongozni.

Így hát érdemes keresni a kapcsolatot a kollégákkal, mert nagyon gyümölcsöző munkakapcsolatok alakulhatnak ki, és ez a mi esetünkben sem volt másképp. A tanáriban pár perces beszélgetésekből alakult ki, hogy ki az, akivel egy osztályt tanítunk, és egy gyors ötletelés alapján, majd azt követően sűrű levélváltás után kialakult a metszet, amiben a projekt létrejöhetett: a mese és a segítő beszélgetés témájának összefonása a játékkal, szerepjátékkal és animációs filmmel. Anyagokat, feladatokat cseréltünk, és közösen terveztünk órát. A közös óravezetés még egy jól ismert kollégával sem mindig könnyű, de annyi hozadéka van, hogy mindenképp érdemes megtapasztalni. Tanárként is kíváncsian vártuk, milyen lesz együttműködni, szót adni és szót venni, miközben sok tekintetben másképp működünk, másképp magyarázunk, másképp értékelünk. Egy néhány óra erejéig viszont össze kell hangolni ezt a működést, kompromisszumokat kötni, hogy minél inkább jól érezzük magunkat mindketten az osztályban.

A hallgatók reakciója is meglepő, ugyanakkor elgondolkodtató volt. Elcsodálkoztak azon, hogy vajon erre most mi szükség van, hogy egyszerre két tanár legyen jelen, és egyszer az egyik csak csendben figyel, a következő órán meg már ketten tartják az órát.

A hallgatók számára leendő pedagógiai asszisztensként a projektpedagógia eszközeinek alkalmazása képzésük szempontjából is fontos volt, mi, tanárok pedig abban a kivételes helyzetben voltunk, hogy időnként reflexióinkba bevontuk a tanulókat is, hogy a tanulási-tanítási folyamat szempontjából ők is lássák, tudatosítsák a történéseket. Legtöbben frissen érettségizett fiatalok voltak, akiknek kihívást jelentett itt is lenni, ott is lenni (mint a mesében, benne is vagyok, meg nem is egy megkettőzött tudatállapotban), ma még hallgatók, holnap már a tanárok jobbkezei lesznek, így a "másik oldalról" is meg kell érteniük a dolgokat. A digitális technológia módszertanilag adekvát alkalmazását a saját tapasztalataikon keresztül sajátíthatják el a legjobban.

Projektet megvalósító iskolaként különdíjat nyertünk a Digitális Témahét szakmai zsűrijének döntése alapján, nyereményünk pedig egy szavazórendszer és egy dokumentumkamera lett. A szavazórendszert aztán több csoportba is bevittük, a kisgyermekgondozó, -nevelő szakképezésben tanulók fantáziáját is megragadta és saját kérdéssorokat írtak, a kedvencük a mesekvízek lettek, amelyeket egymásnak készítettek.

Idén abba a szituációba helyezkedünk bele a pedagógiai asszisztens és családsegítő szakirányon tanuló hallgatókkal, hogy ősszel megérkeznek az iskola új gólyái, és számukra kell megkönnyíteni az egymással és Budapesttel való megismerkedést. A Trello felületén már megkezdődött a feladatok meghatározása, a héten a feladatvállalásokkal folytatjuk.

Tóth-Mózer Szilvia, Rencsényi Beatrice

Plickers "szavazórendszer" használata pedagógiai és családsegítő munkatárs szakirányos hallgatóinknál.

plickers_szavazorendszer

A 13. évfolyamos kisgyermekgondozó - nevelő diákok intézménylátogatáson vettek részt

kispesti_szocialis_szolgaltato_centrum

A 13. évfolyamos kisgyermekgondozó - nevelő diákok intézménylátogatáson vettek részt a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban, ahol az intézményvezető Vigné Vincze Erzsébet mutatta be a közel 20 éve működő és az azóta folyamatosan fejlődő intézményt. Az előadást képekkel, kisfilmmel színesítette, majd személyesen is megnézhették a tanulók az intézményt, a gyermekek átmeneti otthonának helyiségeit. Ezt követően a Forrásház létesítménnyel ismerkedhettek meg, az ott folyó egyedülálló komplex szolgáltatással.

kispesti_szocialis_szolgaltato_centrum-2.jpg

13. évfolyamos Irodai titkár szakos diákjaink ellátogattak a HVG Állásbörze rendezvényre

hvg-allasborze

Diákjaink a közeli Műjégpályára látogattak


Karácsony a Bölcsiben
Mozgókép-és animációkészítő OKJ-s képzés

Mozgókép-és animációkészítő OKJ-s képzés (keresztfélév, esti tagozat)

Érdekel a filmek világa? Szeretsz rajzolni? Kipróbálnád milyen a kamera mögött helyet foglalni?
Itt az alkalom!
Iskolánkban lehetőséged nyílik megismerni a rajzfilmes, animációs technikákat, valamint elsajátíthatod a filmkészítés elméleti és gyakorlati módszereit. A képzés során grafikai ismereteket szerezhetsz a legmodernebb képszerkesztő porgamokon keresztül (Adobe Photoshop) a pixel és vektorgrafika területén egyaránt, megismerkedhetsz a digitális képkészítés és videokészítés elméletével és gyakorlatával egyaránt. Fejlesztheted szabadkézi rajkészségedet és elsajátíthatod a digitális tábla nyújtotta egyedi rajzolási technikákat. Betekintést nyerhetsz a rajzfilmes és digitális animációkészítés kulisszái mögé (Adobe Flash, Anime Studio). Készíthesz storyboard-okat, figuraterveket, fázis és kulcsrajzokat. Iskolánkban egyedüliként megismerkedheszt a digitális utómunka minden titkával és magad is készítheszt magasszintű CGI effekteket (After Effects trükkfelvételeket). Ismerd meg a stúdiómunka minden részletét a helyszín berendezésétől a lámpák és derítők megfelelő megválasztásán és elhelyezésén át a megfelelő akusztikai eszközök megválasztásáig. Elkészített felvételeidet és animációidat a legfejlettebb vágóprogramok kezelését elsajátítva egyesítheted egy kész média produktumban.
A gyakorlat mellett természetesen a film művészet és a film készítés elméleti oldalával is megismerkedsz, ami segítségedre lehet, hogy ötleteidet a megfelelő filmes stílus kiválasztásával és a hozzá kapcsolódó technikák segítségével valósíthasd meg.

A keretszám és 24. életév betöltéséig nappali tagozaton ingyenes a szakképzés.

A képesítéssel az alábbi munkaterületeken helyezkedhetsz el :

  • grafikus munkaterület
  • vágó
  • digitális utómunka
  • figura és háttér készítő asszisztens
  • mozdulatterv készítő

A képzés díja 95.000 forint félévenként. A tanulók diákigazolványt igényelhetnek.

Érdeklődni a 06/1-489-0080-as, vagy a 06/ 30 37-37-946-os telefonszámon, illetve a schola@esa.hu e-mail címen.
 

Fitness-wellness instruktor szakos tanulóink gyakorlati órája az Aquaworld-ben


Mozgókép-és animációkészítő szakos tanulóink elméleti órája a Fotóművészeti Biennálé kiállításonDigitális Témahét 2016


Kiadványszerkesztő tanulóink kiállításon jártak


Elsőéves Kiadványszerkesztő tanulóink a Petőfi Irodalmi Múzeumba látogattakTűzoltósági látogatás
Kisgyermekgondozó, Fitness-wellness instruktor és Sportedző tanulóink Rácz Krisztián Műszaki tűzvédelmi szakoktatónk révén betekinthettek a tűzoltóságon dolgozók mindennapjaiba.Három Pedagógiai- és családsegítő tanulónk kiemelkedő teljesítménnyel vett részt egy bécsi előadáson, a "Vállalkozói szemléletek pedagógusképzés program" (Leonardo TOI innovációs transzfer projektek) keretében. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!Grafikus diákok munkáiGratulálunk Intézményi Kommunikátor szakon végzett hallgatóinknak!

Gratulálunk Ifjúságsegítő szakon végzett hallgatóinknak!

Záróvizsga után

Kiadványszerkesztő képzésünkről

Schola Europáról

Schola Europa kortárs-,modern táncos képzés

Schola Europa kisgyermekgondozó képzés

Galéria Grafikus és Kiadványszerkesztő szakos tanulóink munkáiból

Programok galériái

Tekintse meg programjainkat Facebook-on!

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Köznevelési és Felsőoktatási Támogatások Igazgatósága által kiírt NTP-MR-12 pályázat „Tehetséges fiatalok nyári művészeti rendezvényeinek támogatása”című pályázat keretében a Schola Europa Kortárs-, modern tánc szakos tanulói 2013. július 1-től 2013. augusztus 31-ig középhaladó és haladó szintű nyári kurzuson vettek részt. Együttműködő szakmai partnerünk a Közép-Európa Táncszínház. A nyári képzés záróakkordja az augusztus 30-ai szakmai bemutató 19.30-kor a Bethlen Téri Színházban és az augusztus 31-ei nyilvános előadás volt a Millenáris Teátrum Szabadtéri Színpadán. Mindkét alkalommal zsúfolt teltház előtt, sikeresen mutatkoztak be fiatal, tehetséges tanulóink.

Gratulálunk Ifjúságsegítő szakon végzett hallgatóinknak!

Gratulálunk Fitness-wellness szakon végzett hallgatóinknak!

Gratulálunk idén végzett hallgatóinknak!

2013. május. Kortárs-, modern táncos szakos diákjaink "Esély a művészetre Táncfesztivál"-on II. helyezést értek el. Gratulálunk!


Külföldi diákok a Scholában a Leonardo programmal

Május végén - június elején ír és szlovák multimédia szakos diákok érkeztek a Scholába a Leonardo Mobilitás program keretében. Változatos projektprogramokon vettek részt - forgattak, fényképeztek, filmet vágtak, honlapot fejlesztettek - s közben alaposan megismerték Budapestet.

Ír multimédia szakos cserediákok munkái Ír multimédia szakos cserediákok munkái Ír multimédia szakos cserediákok munkái Ír multimédia szakos cserediákok munkái

Schola Kortárs-modern táncgála

Ünnepélyes esemény volt az iskola kortárs- és modern táncos tanulóinak vizsgaelőadása az IBS színpadon. A másfél órás, önálló koreográfiákból álló programon moderátor szakos hallgatóink voltak a házigazdák. A bemutató fergeteges tetszést aratott a nézők körében.

2012 Kortárs-modern táncgála

XV. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Média szakos diákjaink részt vettek a DUE által szervezett XV. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a Millenáris parkban 2012. április 18-án.

XV. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál

Mondj nemet drogprevenciós konferencia

Ifjúságsegítő hallgatóink részt vettek a Mondj nemet drogprevenciós konferencián 2012 áprilisában.

Mondj nemet drogprevenciós konferencia

Látogatás a VII. kerületi gyermekjóléti központban

Csecsemő- és kisgyermeknevelő, - gondozó hallgatóink látogatást tettek a VII. kerületi gyermekjóléti központban 2012 áprilisában.

Látogatás a VII. kerületi gyermekjóléti központban

Látogatás a János Kórház Újszülött Osztályán

Csecsemő- és kisgyermeknevelő, - gondozó hallgatóink látogatást tettek a János Kórház Újszülött Osztályán.

Látogatás a János Kórház Újszülött Osztályán

Fókuszban az ifjúság - Országos Tematikus Konferencia

Fókuszban az ifjúság - Országos Tematikus Konferencia

Ifjúságsegítő hallgatóink részt vettek a Fókuszban az ifjúság - Országos Tematikus Konferencián 2011. november 30-án.

Promotion 2011 - Nemzetközi Marketing-Kommunikációs Szakkiállítás

Promotion 2011 - Nemzetközi Marketing-Kommunikációs Szakkiállítás

Média szakos diákjaink részt vettek a PROMOTION 2011 - NEMZETKÖZI MARKETING-KOMMUNIKÁCIÓS SZAKKIÁLLÍTÁSon.

Sajtófotó Kiállítás

Sajtótechnikus hallgatóink megtekintették a sajtófotó kiállítást 2011 októberében.

Látogatás a János Kórház Újszülött Osztályán

"Schola Europa Akadémia" Középiskola és Alapfokú Művészeti Iskola a Magyaroroszági Metodista Egyház fenntartásában. ©
2020. Minden jog fenntartva.
Felnőttképzési engedély szám: E-000187/2014